Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Γλειφιτζούρια από μαρέγκα!



Γλειφιτζούρια από μαρέγκα!!


χτυπάμε τη μαρέγκα όντας σίγουρες για την επιτυχία!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 30 ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ:
  • 10 ασπράδια αυγών
  • 350-450 γραμμάρια ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκα τα θέλετε.. η επιλογή είναι δική σας, όπως και σε όλα...)
  • 5 βανίλιες
  • τρούφα χρωματιστή ή τρούφα σοκολάτας ή χρωματιστή ζάχαρη (μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας, πανεύκολο) ή ότι άλλο σκεφτούμε για να τα στολίσουμε

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
  • εσάνς γεύσεων (βανίλια, καρύδα, πορτοκάλι, 
    τριαντάφυλλο, ανθόλαδο, μαστίχα κτλ κτλ...)
  • Χρώμα αχαροπλαστικής
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!!!

χωρίζουμε το ασπράδι από τους κρόκους με χειρουργική ακρίβεια ...
Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι... Το ασπράδι πρέπει να μείνει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. ΠΡΟΣΟΧΗ στον διαχωρισμό... Να είναι γρήγορος και ξεκάθαρος... Σαν το διαζύγιο ένα πράμα.... Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ίχνος κρόκου στο ασπράδι. Αν συμβεί –μακριά από μας- το πετάμε... Γι΄ αυτό και εγώ πριν βάλω τα ασπράδι μέσα στον κάδο του μίξερ χρησιμοποιώ ένα πιάτο. Εκεί γίνεται το χώρισμα, και μετά βάζω το ασπράδι στον κάδο. Και επειδή έχουμε κρίση κρατάω  τους κρόκους κάβα, για κρέμ μπριλέ, ή για κρέμα λεμόνι...ή για ομελέτα... Λοιπόν... Που είχαμε μείνει? μμμμ ναι. Στα ασπράδια... Κορίτσια προσοχή στον κάδο που θα χρησιμοποιήσετε... Να είναι ή κάδος μίξερ δηλαδή ανοξείδωτο ή γυαλί κεραμικό... Σκουπισμένο καλά, ούτε ίχνος νερού έτσι?... Γιατί δεν θα πετύχει η μαρέγκα. Στο μεταξύ βάζω στα ταψιά αντικολλητικό χαρτί και σχηματίζω κύκλους με μολύβι ή στυλό ίσα με το μέγεθος ενός μεγάλου γλειφιτζουριού. ή ενός μικρού. Ότι θέλετε. Γυρίζω ανάποδα το χαρτί γιατί το τρόφιμο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με μελάνι. Σε καμιά περίπτωση.  Εκτός αν έχετε στυλό ζαχαροπλαστικής... Τότε ναι!! Τότε μάλιστα! Πάμε πίσω στη μαρέγκα. Χτυπάω με μέγιστη ταχύτητα -προτιμώ μίξερ χειρός... Γιατί το μίξερ το κανονικό είναι πολύ δυνατό και κρατάει  και υψηλή θερμοκρασία και αντί για μαρέγκα καμιά φορά βγαίνει αυγόσουπα χα!! Αφού πήξει λοιπόν βάζουμε δε δύο δόσεις τη ζάχαρη στην  οποία έχουμε ανακατέψει τις βανίλιες. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα  αρκετή ώρα.  Τώρα πόση... Μμ. Το βλέπεις...περιπου 20 λεπτά ίσως και 30, εγω πάντως σταματάω όταν βαρεθώ ή κουραστώ... παντα πετυχαινει μην το φοβηθείτε... Πάντως πρέπει να φουσκώσει αρκετά , δηλαδή να γίνει άλλο μισό περίπου.... Αυτή είναι η βασική συνταγή για τους μικρούς νόστιμους και διαιτητικούς μπεζέδες που έχουν αγαπηθεί πολύ....μόνο 5 θερμίδες ο ένας.  Θερμιδομετρημένοι με απόλυτη ακρίβεια!!!  Ότι πρέπει για δίαιτα… χωρίς πλάκα είναι σούπερ. Πάμε στα γλειφιτζούρια.... Χωρίζουμε την ποσότητα της μαρέγκας σε τρία πιάτα. Βάζουμε λίγη, ΕΛΑΧΙΣΤΗ, εσάνς της επιλογής μας και ανακατευουμε απαλά. Ακολουθεί λίγο χρώμα στο κάθε κομμάτι.   Δεν ανακατεύουμε για πιο παιγνιδιάρικο αποτέλεσμα. Τώρα σειρά έχει το κορνέ. Βάζουμε το χρωματιστό μείγμα στο κορνέ και φτιάχνουμε κύκλους. Κάθε ταψί και ένα χρώμα.... Προτιμώ άσπρους στους οποίους βάζω χρωματιστή τρούφα, κόκκινους που βγαίνουν ροζ και πράσινους .... Μην δοκιμάσετε το μπλε χρώμα γιατί δεν θα βγει ποτέ!! Θα βγει πάλι πράσινο να το ξέρετε και αυτό. Αφού φτιάξω τα γλειφιτζούρια βάζω και τα  καλαμάκια... Υπάρχουν καλαμάκια ζαχαροπλαστικής αλλά εγώ προτιμώ τα καλαμάκια για σουβλάκια από τα οποία κόβω την μυτερή άκρη... Για παιδιά μιλάμε εεε??? είναι πιο εύχρηστα και μπαίνουν πιο εύκολα στο γλειφιτζούρια. Μετά τα βάζω φούρνο στους 80 βαθμούς στον αέρα. Για τρεις ώρες. Και έχω τρεις ώρες για να: καθαρίσω την κουζίνα, να κάνω μανικιούρ, ή παίξω κυνηγητό με τα παιδιά, αφού τα ταΐσω,ή να βάλω μάσκα ομορφιάς, ή να κάνω το αυριανό φαγητό, ή να  μιλήσω με κολλητή ή να χαζέψω ατενίζοντας το εντυπωσιακό ταβάνι… ή να κοιμηθώ αφού βάλω ξυπνητήρι για να κλεισω τον φουρνο (δεν το συνιστω, το εχω κάνει και αυτό και είναι ταλαιπωρία) ή, ή, ή, ή .... Κορίτσια στον Ήλιο είμαστε και ότι θέλουμε κάνουμε... Καλή επιτυχία!!,!

ζωγραφίζουμε κύκλους στο μέγεθος που θέλουμε.
ΥΓ έχω κάνει αμέτρητα γλυκά και φαγητά.... Πρώτη φορά όμως γράφω για τις συνταγές μου για αυτό και θέλω εξάσκηση... Οπότε δώστε μου λίγο χρόνο.... Σας τα είπα όλα όμως.... Δεν έκρυψα τίποτα!!!

ΥΓ2 αν τα αγοράζατε αυτά... -απίθανο γιατί δεν πουλιούνται πουθενά- θα σας κόστισαν γύρω στα 80 με 100 ευρώ!!! Και λίγα λέω

ΥΓ 3 σας είπα για τον συντροφό μου??? που ξέρει από αυτά??? απο υγιεινή και τρόφιμα δηλαδή???  όοοχι? δεν σας είπα??? .... Δεν πειράζει στην επόμενη συνταγή....

ΥΓ4 οι φωτο ειναι μόλις χθεσινές... έφτιαξα τα γλυκά μου μετά τη δουλειά...Και θα τα προσφέρουμε στους μικρούς καλεσμένους στα γενέθλια του φίλου μου του Κανάκη που κλείνει τα δέκα!!! τα μικρά χεράκια που βλεπετε στις φωτο ειναι τον διδύμων... πάντα συμμετέχουν και πάντα με βοηθάνε.... με τον τρόπο τους. Καταλαβαίνετε... θα σας τα πω και αυτά....









τα υλικά μου χρώματα, εσανς ζαχαρη, βανίλιες, τρούφες.
και το χεράκι της κόρης μου....



χτυπάμε τη μαρέγκα όντας σίγουρες για την επιτυχία!!!

χωρίζουμε το μείγμα και βάζουμε εσάνς και χρώμα


 

προσπαθούμε να έχουμε σταθερό χέρι και ας μας τραβάνε από δω και από εκεί τα παιδιά...


αφού στολίσουμε την χρωματιστή ή σοκολατένια τρούφα μας βάζουμε όπως όπως τα καλαμάκια φροντίζοντας να μην ακουμπάνε τα γλειφιτζούρια.







9 σχόλια:

  1. καλησπερα σας!!!τελεια ιδεα τα γλειφιτζουρια απο μαρεγκα !!!τα εφτιαξα μαζι με μια φιλη και συναδελφο αλλα ειχαμε ενα ατυχημα...αφου τα βγαλαμε απο το φουρνο τα αφησαμε στο ταψι να παγωσουν ..... την επομενη μερα τα γλειφιτζουρια μας ειχαν μαλακωσει και τα ξυλακια τους εβγαιναν δεν μπορουσαμε να τα σηκωσουμε σαν γλειφιτζουρια..τι μπορει να φταει????ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητη ανωνυμη ή δεν είχε πηξει η μαρεγκα στην αρχή ή δεν τα 'εψησες τρεις ωρες στους 80 βαθμους. επίσης δεν τα αφηνοουμε πολυ ωρα, αφου τα βγαλουμε απο τον φούρνο... οι μαρεγκες θελουν να σκεπαστουν γιατι η υγρασια τις αλλοιωνει. ξαναδοκίμασε σύμφωνα με τις οδηγίες μου... προσπάθησε μετα τις τρεις ώρες να τις σηκώσεις όχι από το καλαμάκι αλλά από τη βάση σιγά σιγά. να θυμασαι ότι οι μαρέγκες με την θερμοκρασία δωματίο και κυρίως αν έχει υγρασία μαλακώνουν και αλλοιώνται πρεπει να τις σκεπάζεις.. εγω τις βάζω σε μεγάλες λεκάνες κουζίνας με καπάκι ή σε μεγάλα γιαλινα βάζα... ή τις βάζω μία μία σε σακουλάκια ναϋλον και τα κλεινω δυνατα με κορδελες.όπως στηνν αρχικη φωτο... ξαναδοκίμασε και καλη επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εντυπωσιακά!θα ηθελα κάποιες πληροφοριες καθως σκεφτομαι να τα φτιαξω για την βαπτιση της κόρης μου το καλοκαίρι.
    πόσο καιρό πριν θα μπορουσα νατα εχω ετοιμα?πόσα ταψια μπορω να ψησω ταυτοχρονα?πρεπει να ειναι στο αεροθερμο?διατηρουνται στο ψυγείο?μήπως φτιαξατε τις βάσεις μόνη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας,ποσα γλειφιτζουρια βγαζει αυτή η συνταγη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπορω να ψησω 2 ταψια μαζι αφου ειναι στον αερα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπορω να ψησω 2 ταψια αν ειναι στον αερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπορω να ψησω ταυτοχρονα 2 ταψια μαζι αφου ειναι αερας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπορειτε να ψησετε και δυο και τρια ταψια στον φουρνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή